Close

Nori Tapti Nariu? Registracija Butina!!!.

lock and key

Prisijungti.

Account Login

Pamiršote slaptažodį?

Rezidento statusas D. Britanijoje (residence card)

Rezidento statusas D. Britanijoje (residence card): kas tai ir kokia paskirtis

 

Vykstantieji į Didžiąją Britaniją be kitų formalumų domisi ir vadinamuoju rezidento statusu. Norint persikelti į JK randama informacijos apie įvairias vizas. Lietuviams (kadangi esame Europos Sąjungos piliečiai) aktualus dokumentas – residence card.

Kas tai?

Residence card – tai dokumentas, kurį turint galima gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje.

Kas gali gauti?

Pažymėjimas prieinamas Europos Ekonominės Erdvės (EEE) piliečiams ir jų šeimos nariams (jei partneris ar kitas šeimos narys yra qualified person (t. y. dirbantis ar studijuojantis).

Yra dvi svarbios sąvokos – tiesioginis šeimos narys (direct family) ir išplėstinės šeimos narys (extended family). (Antruoju terminu apibrėžiami giminystės ryšiai.)

Tiesioginiai EEE piliečių šeimos nariai: sutuoktiniai, civiliniai partneriai, vaikai ar anūkai iki 21 m.

Netiesioginiai EEE piliečių šeimos nariai: nesusituokę partneriai, broliai, seserys, dėdės, tetos, pusbroliai, pusseserės, dukterėčios, sūnėnai.

Kiek kainuoja?

Puslapyje gov.uk nurodoma, kad residence card vienam asmeniui kainuoja 65 svarus.

Kiek laiko galioja?

Dokumentas galioja iki 5 metų. Praėjus šiam laikotarpiui, galima kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi Didžiojoje Britanijoje.

Kokia paskirtis ir privalumai?

Residence card gali padėti greičiau ir lengviau keliauti į užsienį ir vėl grįžti į JK. Dokumentas taip pat įrodo, kad jums leidžiama dirbti Jungtinėje Karalystėje. Be to, turint residence card atsiranda galimybė gauti tam tikras socialines išmokas ir paslaugas.

Residence card taip pat yra pirmasis žingsnis siekiant JK pilietybės (ji gaunama įrodžius, kad 5 metus Jungtinėje Karalystėje gyvenama ir dirbama (studijuojama).

Kaip gauti?

Interneto svetainėje gov.uk pateiktos dvi prašymo formos. Viena skirta tiesioginiams šeimos nariams (direct family), o kita – išplėstinės šeimos nariams (extended family).

Reikia užpildyti paraišką ir ją kartu su patvirtinamaisiais dokumentais (ir asmens dokumentu) bei mokesčiu pateikti į Home Office padalinį (vyriausybės departamentą, atsakingą už imigraciją). Tolesnio proceso trukmė – 2–6 mėn.

Atkreipkite dėmesį

Jei planuojate per šešis mėnesius keliauti, įtraukite šią informaciją į paraišką.

Jei kuris nors jūsų dokumentas yra ne anglų ar valų kalba, turėsite pateikti kiekvieno dokumento vertimo patvirtinimą.

Reikia pateikti biometrinius duomenis (tai galima padaryti Jungtinės Karalystės pašto skyriuose (kaina 20 svarų (gali kisti).

Kai Home Office jau patvirtina, kad paraiška sėkminga, dokumentus turėtumėte gauti per 2 savaites.

Jei pasas galioja mažiau nei residence card, gavus naują pasą reikalinga ir nauja residence card (reikia vėl pateikti prašymą).

 

Galima apibendrinti, kad residence card suteikia tam tikrų garantijų (pvz., pretenduoti į socialines išmokas), dokumentas taip pat svarbus planuojantiems tapti JK piliečiais. Nors pats procesas, ypač akcentuojant, jog gyvename interneto amžiuje, atrodo ilgokas.

 

Best place to buy DEWALT POWER TOOLS Here.

DEWALT POWER TOOLS


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  1. Kaip gauti Didžiosios Britanijos pilietybę?04-29-17