Close

Nori Tapti Nariu? Registracija Butina!!!.

lock and key

Prisijungti.

Account Login

Pamiršote slaptažodį?

Kaip gauti Didžiosios Britanijos pilietybe?

Kaip gauti Didžiosios Britanijos pilietybe?

 

Didžiojoje Britanijoje gyvena tūkstančiai lietuvių. Tad natūralu, jog domimasi, kaip tapti Britanijos piliečiais gauti Britanijos pilietybe. Žmonės nori jaustis užtikrintai (ypač po „Brexit“), todėl stengiasi susitvarkyti formalumus.

Yra du būdai – natūralizacija ir registracija.

 

Sąlygos norint gauti Britanijos pilietybe natūralizacijos būdu

Natūralizacijos etapai:

  1. Rezidento pažymėjimas.
  2. Anglų kalbos egzaminas.
  3. Life in the UK

Sąlygos siekiant tapti britu: 6 m. gyvenimo „stažas“ šalyje, kalbos mokėjimas, JK istorijos mokėjimas. Pilietybės gauti negali asmenys, teisti už didelius nusikaltimus, taip pat teisti pažeidę migracijos įstatymus. Atsakingos institucijos tikrina, ar žmogus neturi „juodų dėmių“, ar yra sumokėjęs visus draudimo mokesčius.

Seka iš pradžių gali pasirodyti paini. Paraišką dėl pilietybės galima pateikti praėjus 12 mėn. nuo rezidento statuso gavimo (apie rezidento pažymėjimą daugiau informacijos čia). Rezidentais laikomi asmenys, kurie gyvena šalyje bent 5 m. (vadinasi, pridėjus minėtus 12 mėn., bendrai susidaro 6 m.). Tuomet galima pateikti prašymą pilietybei gauti.

Paraiškos forma pilietybei gauti vadinama AN. Ją rasite čia. Užpildžius reikia siųsti šiuo adresu: UKVI, Department 1, The Capital, New Hall Place, Liverpool, L3 9PP. Svarbu atidžiai įsiskaityti, kokius dokumentus pridėti siunčiant prašymą (kokie dokumentai reikalingi, nurodoma pačioje prašymo formoje). Deja, atsakymas gaunamas negreitai, gali tekti laukti ir pusmetį.

 

Egzaminai

Visa aktuali informacija anglų kalba apie pilietybės gavimą, apie reikalingus egzaminus čia. O mes pateikiame dar porą svarbių aspektų, padėsiančių geriau susiorientuoti.

Kaip įrodyti, kad mokate anglų kalbą? Reikia išlaikyti testą, kurį Home Office (migracijos departamenas) įvardija kaip tinkamą. Testo sudedamosios dalys – kalbėjimas ir klausymas.

Gov.uk puslapyje yra nuoroda į knygą, kuri tikrai pravers ruošiantis Life in the UK egzaminui. Knygą rasite čia. Dokumentai, būtini atvykus laikyti egzamino – asmens dokumentas ir adresą patvirtinantis dokumentas.

Sąlygos norint gauti Britanijos pilietybe Registracijos būdu

Registracijos būdu įgyti pilietybę gali asmenys nuo 18 m. O kokios yra kito būdo – registracijos – sąlygos?

Registracija galima vaikams, jei atitinkamos šios sąlygos:

  1. Jeigu vaikas gyvena Britanijoje ne mažiau kaip 10 m. (taigi, vaikas turi būti ne jaunesnis kaip 10 m.).
  2. Vaikas turi būti gimęs JK.
  3. Negali būti išvykęs iš JK daugiau kaip 90 d. per kiekvienus 10 m. Tiesa, jei buvo išvykta ilgesnį laikotarpį nei 90 d., galima bandyti įrodyti, kad priežastys svarbios.

AKTUALU. Britanijos piliečiais laikomi po 2000 m. spalio 2 d. gimę vaikai, jei atitinkamos šios sąlygos:

  1. Jeigu tuo metu, kai vaikas gimė, tėvai turėjo įstatyminę teisę šioje šalyje gyventi.
  2. Jei tėvai yra (ir tuo metu buvo) Europos Sąjungos šalies piliečiai (Lietuva į ES įstojo 2004 m. gegužės 1 d.).

 

Apibendrinimas: yra du būdai skirtingoms situacijoms; pilietybės gavimas reikalauja pastangų. O ir pinigų išleidžiama – AN formos pateikimas kainuoja 1000 svarų, taip pat yra smulkesnių išlaidų, pavyzdžiui, už Life in the UK testą teks sumokėti pusšimtį svarų.

 

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.